Gabriela Navas
http://www.antropologia.cat/node/27477
Arquitecta i Doctora en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona, Garbiela Navas es coordinadora del Grup d’Investigació en Antropologia i Arquitectura de l’Institut Català d’Antropologia. La seva línia d’investigació és l’economia política de la producció arquitectònica i els impactes socials de les reformes urbanístiques. Ha publicat articles científics sobre la temàtica i ha conduit cursos que aborden la vinculació dels grans projectes urbans als mecanismes de gestió i a les apropiacions de l’espai des de la vida quotidiana. També ha treballat en consultories sobre l’activació de centralitats urbanes i regularització de barris informals en el context llatinoamericà. És membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU), del Grup d’Investigació en Exclusió i Control Socials de la Universitat de Barcelona (GRECS), de l’Institut Català d’Antropologia (ICA) i del Grup Internacional d’Investigació en Arquitectura i Societat (GIRAS).
Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà
https://observatoriconflicteurba.org
L’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) és un grup de recerca integrat per investigadors i professionals independents o pertanyents a diversos centres de recerca internacionals. El principal repte del grup és activar i promoure l’estudi de la ciutat i la seva conflictivitat social fent dialogar les perspectives de l’antropologia urbana, la sociologia, l’arquitectura, l’urbanisme, la geografia humana, la criminologia, etc. L’OACU ha coordinat i realitzat diferents projectes d’investigació socio-antropològica finançats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner o l’Institut Català d’Antropologia. Més recentment, el col·lectiu ha coordinat diferents cursos d’especialització en Antropologia Urbana i publicat diversos llibres.
Fotini Lazaridou-Hatzigoga
http://www.otherspaces.net
Fotini Lazaridou-Hatzigoga treballa entre els camps de l’art, l’arquitectura i la investigació urbana per explorar les possibilitats inherents a les interseccions entre els espais socials i físics. Segons l’especificitat del context el seu treball es manifesta en el comissariat, la producció artística i l’organització col·laborativa, sempre seguint un interès especial per l’estructura com a dinàmica de viure i treballar plegats.
El 2006, Fotini va cofundar l’iniciativa PROGRAM— per a col·laboracions entre artistes i arquitectes a Berlín, i va ser una de les organitzadores de HomeShop, una sala dirigida per artistes a Beijing, activa des de 2008 fins el 2013. Ha format part de la comissió organitzadora de la Public Shcool de Berlin i ha co-organitzat la Biblioteca Pública de Berlín durant el 2015. També ha estat col·laboradora de l’Institut per a la Producció de la Universitat de les Arts de Berlín (2012-2013) i de l’Akademie Schloss Solitude (2015-2017).
Tihomir Viderman
Arquitecte, urbanista i investigador, durant diversos anys Tihomir Viderman s’ha dedicat a la investigació i l’ensenyament interdisciplinaris, centrant-se en enfocaments culturalment inclusius i emancipadors per treballar amb l’espai urbà. Els seus interessos radiquen en l’aprenentatge participatiu, intuïtiu i explorador en entorns viscuts, obert en termes de resultat i reflexiu pel que fa a l’agència de professionals en la constitució o contenció de la diferència cultural. És redactor (amb Sabine Knierbein) del volum titulat “espai públic sense consolidar. L’emancipació urbana i la condició post-política” que es publicarà el 2018 amb Routledge. Actualment desenvolupa el doctorat amb el projecte “(Re)producció mental de la Viena vermella: dialèctica entre activisme urbà i planificació en la socialdemocràcia a Viena” al Centre Interdisciplinari de Cultura Urbana i Espai Públic (SKuOR) al TU Wien (Universitat Tècnica de Viena).
Centre Interdisciplinari per a la Cultura Urbana i l’Espai Públic (SKuOR)
http://skuor.tuwien.ac.at
Des de la TU Wien (Universitat Tècnica de Viena) SKuOR és actiu en la investigació urbana i l’educació acadèmica a Viena, Àustria, advocant per un compromís sociopolític en el espai públic com a espai relacional, que abasta tant els arranjaments físics com l’espai social. És pioner en els enfocaments pràctics i basats en l’acció de l’educació i la política de l’espai, buscant un anàlisi en profunditat de la pluralitat de coneixements i cultures d’una manera transdisciplinària – dins de la universitat, entre l’erudició i la pràctica, complexitat de la investigació urbana. Les seves activitats d’investigació i ensenyament s’han entrellaçat amb la Càtedra de Visites de la Ciutat de Viena per les Cultures Urbanes i l’Espai Públic, que busca sistemàticament portar perspectives internacionals sobre l’espai urbà en la dialèctica amb l’espai viscut de Viena.
Jaime Palomera (La Hidra Cooperativa)
http://lahidra.net
Jaime Palomera coordina l’eix de formació de la Hidra. És Doctor en Antropologia Econòmica. Especialista en habitatge, transformació urbana i sector immobiliari-financer.
La Hidra Cooperativa és una empresa política que destina el seu treball a la transformació urbana, amb l’objectiu de sumar-se al conjunt de pràctiques professionals i socials que volen garantir el dret a la ciutat. Formen part de La Fundación de los Comunes, una xarxa formada per espais d’autoformació, recerca i edició. L’acció de La Hidra es fonamenta en tres serveis que oferim a entitats públiques, comunitàries o privades: recerca, consultoria i formació. A través del seu treball, volen produir sabers pràctics, destinats a intervenir en tres àmbits estratègics: economia urbana, béns comuns i perifèries. El treball en aquests àmbits configuren una crítica a l’economia política urbana, produint eines, dades i coneixements per identificar els orígens de les desigualtats urbanes i plantejar alternatives.
Miguel Georgieff
Com a paisatgista funda el col·lectiu Coloco amb dos socis l’any 2000. Participant amb equips multidisciplinaris, el seu treball se centra en actuacions paisatgístiques a totes les escales. A Coloco desenvolupa projectes de recerca, desenvolupament i construcció participativa, emfatitzant la trobada entre els objectius de les comunitats i els habitants. Els estudis estratègics per a la integració de la natura en les àrees urbanes han estat centrals en treballs recents i col·laboracions amb Gilles Clément, a Lió, Montpeller o Saint Etienne. Miguel Georgieff ensenyar durant tretze anys amb Gilles Clément on van desenvolupar les obres en els grans territoris de l’Ecole du Paysage de Versalles. La investigació actual amb Gilles Clément continua a Lecce, Itàlia, sobre la idea de la indecisió com el motor de la construcció col·lectiva, amb la creació de la Scuola del Terzo Luogo.
Coloco
http://www.coloco.org
Coloco reuneix paisatgistes, urbanistes, botànics, jardiners i artistes en un taller de paisatges contemporanis. Des d’estratègies territorials fins a la construcció de jardins, estableixen una relació de continuïtat entre les escales i els actors: el paisatge és el conjunt d’éssers vius sota la mirada dels humans. El paisatge, com a bé comú, ens uneix a tots sense excepció. És per això que conviden a treballar des d’aquesta mirada. Mapes, jardins o política pública, lideren la co-construcció d’aquests treballs col·lectius que contribueixen a fer dels nostres paisatges, ambients acollidors per a la diversitat biològica i cultural. Coloco compta amb una vasta xarxa d’experts, des de l’activisme botànic fins a l’enginyeria ecològica.
Carla Boserman
http://www.carlaboserman.net
És docent i coordinadora del l’àrea d’art de BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona. Ha format part del projecte Objetologías, i participa de GREDITS (Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social) on està realitzant la seva investigació doctoral sobre objectes epistèmics i metodologies rares en art i disseny.
Com relatora gràfica ha participat en diversos projectes i espais culturals sensibles a les pràctiques experimentals i col·laboratives com Medialab-Prado i la Xarxa d’Arquitectures Col·lectives. Ha col·laborat en projectes pedagògics al Museu Vostell Malpartida, MACBA, La aventura de aprender i últimament en el CCCBLab amb el projecte #Futurnet. Des de fa algun temps col·labora d’un projecte d’arxiu culinari i memòria política del barri de la Barceloneta, escriu, dibuixa tot el que pot i té pendent reprendre la ceràmica.
Roger Sansi & Josep Lluís Lancina
Roger Sansi és professor al departament d’Antropologia de la Universitat de Barcelona. Ha fet recerca sobre religió i cultura afro-brasilera, el concepte “fetitx”, i actualment està fent recerca sobre art i política a Barcelona. Les seves publicacions inclouen Fetishes and Monuments (Berghahn, 2008), Sorcery in the Black Atlantic (University of Chicago press 2011), Money and Personalism in the Lusophone World (New England UP 2012) i Art, Anthropology and the Gift (Bloosmbury, 2015).
Josep Lluís Lancina és investigador predoctoral al departament d’Antropologia de la UB. Ha fet recerca sobre les relacións entre “autenticitat” i “identitat musical”, i entre “identitat musical” i “identitat local”. Actualment fa recerca sobre el moviment corporal en les performances musicals realitzades en diverses escenes musicals barcelonines. És autor de l’article « “En La Roca, el hardcore es cultura”. Las prácticas DIY y la construcción de una identidad local» (Cuadernos de Arte e Antropologia, Vol. 6, n. 1, 2017)
Despina Sevasti
http://www.despinasevasti.com
Artista i educadora generalment basada a Atenes, treballa amb la performance, el text, la pintura, el vídeo, la fotografia, el so i tota la resta que tingui sentit, tractant d’apaivagar les seves obsessions: la ideologia de “grec”, “crisi”, “democràcia blanca”, la política de l’ensenyament, el feminisme, l’arqueologia i altres coses divertides. Ha seguit els seus estudis al Dutch Art Institute (MA Art Praxis, 2017), Goldsmiths College (MA Contemporary Art Theory, 2006), l’Escola de Belles Arts d’Atenes (BA Sculpture, 2004) i la Universitat d’Atenes (BA Archaeology & History de Art, 1999). Despina ha estat ensenyant classes d’art, pintura, història de l’art i la teoria en una varietat d’institucions educatives a Atenes des del 2002. Encara que l’ensenyament és una part significativa de la seva pràctica i la seva feina preferida, altres esforços professionals inclouen: curadora de l’A-Station, Centre d’Art Contemporani d’Atenes (2002-2004), directora de projectes de la 1ª Biennal d’Atenes “Destroy Athens” (2007-8) i directora de comunicacions de la 3a Biennal d’Atenes “Monodrome” (2011).
Nikos Doulos
http://www.expodium.nl
Nikos Doulos és un artista amb seu a Àmsterdam, nascut i criat a Atenes. El seu interès rau en els modes inclusius de producció de coneixement assolits mitjançant pràctiques discursives i intervencions temporals. En el seu treball crea situacions / condicions mal·leables com a infraestructures participatives i generadors de coneixement “suau”. El caminar té una part preponderant en la seva pràctica. És fundador de NIGHTWALKERS: un projecte de caminada nocturna practicat col·lectivament que investiga la identitat contemporània del flaneur.
Es dedica principalment a la investigació sota el paraigua d’Expodium: un tanc urbà que investiga el paper de les arts en zones de transició urbana. Periòdicament és professor a Kuvataideakatemia a Hèlsinki i coordinador de la Roaming Assembly – programa públic del Dutch Art Institute. Actualment és artista resident a Capacete-Atenes (maig – novembre 2017). La seva recerca actual està recolzada generosament per la Mondriaan Fund.
Eva Marichalar-Freixa
http://www.evamarichalarfreixa.com
Dedicada a l’educació i les arts des d’una perspectiva multidisciplinària, des de 2003, Eva Maricharlar és docent de la Facultat de Didàctica de les Arts i les Ciències de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic de la Universitat Central de Catalunya, on també és directora artística del Taller de Teatre. El 2013 va presentar el Projecte Final del Màster en Educació Inclusiva, titulat Aprenentatge i Creació mitjançant el vagareig: l’experiència Mussol, en la qual realitza les primeres etapes d’investigació sobre la dimensió pedagògica del passeig com a pràctica estètica. Des de llavors, la seva investigació artística i acadèmica s’ha centrat principalment en les pràctiques de marxa i les arts vives, establint les bases del seu doctorat, que investiga ponts de comunicació entre les arts del carrer i els processos de formació fora de l’aula.
És professora d’Arts i Comunitat, una de les assignatures del Màster en Creació d’Art de Carrer de la Universitat de Lleida i FiraTàrrega. En els últims anys també ha col·laborat com a instructora de taller i facilitadora en diverses iniciatives de formació de la Fira. El 2012, juntament amb l’artista visual Jordi Lafon, va fundar Deriva Mussol, una iniciativa que fomenta la vagareig com una oportunitat per generar i compartir aprenentatges i processos creatius, i que forma part del Projecte de Viver d’ACVic, Centre d’Art Contemporani.
Escriu, dirigeix o realitza peces per al seu projecte Virginia Fochs, així com per a altres artistes o empreses. La inestabilitat, la improvisació i el moviment són elements amb els que se sent còmoda i que sovint l’acompanyen en un diàleg que oscil·la entre un procés introspectiu centrat en la investigació dels orígens i un procés exterior relacionat amb les pràctiques socials i comunitàries .
Sabine Popp
http://bergenateliergruppe.no/sabine-popp
http://topographies.khib.no/participants/sabine-popp-khib
Sabine Popp és artista visual i actualment investigadora del Departament de Belles Arts de la Universitat de Bergen, Noruega – Agential Matter (Invisible Landscapes). La seva pràctica s’ha basat principalment en projectes temporals específics, depenent del seu interès per la vida a l’Alt Nord i el compromís dels éssers humans amb el seu entorn físic, sovint traçat en tasques de treball i rutines diàries. Investiga els processos de transició en la materialitat i els seus vincles amb canvis socio-polítics.